torstai 22. marraskuuta 2012

Mobile movie Hamburg – kännykkäelokuvapedagogiikkaa vuodesta 2010!

Oppilaat olivat välitunnilla liimautuneita lasiin kun näkivät testipuhelimet. Huomaa myös Klausin työvälinesalkku.

Matkustin Hampuriin tapaamaan erästä Klaus Küchmeisteria joka on opettanut liikkuvan kuvan ilmaisua matkapuhelimilla jo vuodesta 2008.


Opetimme erästä 9. luokkaa yhdessä ja oli mielenkiintoista nähdä, miten Klaus esittää tehtävän oppilaille. Hänellä on aina mukana salkku josta löytyy teippiä ja narua ja hän painottaa, että tarkoitus on löytää epätavanomaisia ja mahdollisimman mielenkiintoisia kuvauskulmia. Valitettavasti tuotoksia ei laitettu nettiin sillä ne olivat harjoituksia.

Klaus on toiminut pitkään kuvataideopettajana. Hän on kehittänyt jo useita vuosia elokuvaopetusta, mutta lähti tutkimaan matkapuhelimien käyttöä kouluopetuksessa vuoden 2008 tietämillä. Aluksi hän järjesti omassa lukiossaan vaativia, pitkäkestoisia kursseja jossa teetti oppilailla erinäisiä harjoituksia ja töitä matkapuhelimilla ja näiden kokemuksien perusteella jalosti konseptiaan sen nykytilaan.

Klaus työskentelee aina oppilaiden omilla puhelimilla. Oppilaat työskentelevät 2-3 hengen ryhmissä, joten aina löytyy joku, kenen puhelimella voi kuvata.

Klaus lähetti oppilaiden töitä saksalaisille nuorisoelokuva- ja kännykkäelokuvafestivaaleille ja työt pärjäsivät hyvin. Koululla noteerattiin kilpailumenestyksen myötä aina paremmin Klausin työ ja hän sai tukea ja kannustusta jatkaa. Hän lähti kehittämään yhteistyötä muiden Hampurilaisten opettajien ja koulujen kanssa ja löydettyään samanhenkisiä ihmisiä tuekseen, vuonna 2010 syntyi mobile movie Hamburg- konsepti!

Mobile movie Hamburg on kouluvuoden kestävä prosessi, joka pyörii nyt kolmatta vuotta. Opettajat hakevat ohjelmaan keväällä ja hyväksytyille järjestetään alkusyksystä koulutuspäivä jossa käydään läpi kännykkäelokuvan opetusmetodeja, pedagogiikkaa ja sisältöjä sekä tekniikkaan liittyviä asioita. Tavoitteena on työstää kännykkäelokuvia kouluissa syksyn mittaan jolloin tuotokset ovat valmiita pian joulun jälkeen. Tukea prosessin varrella tarjoaa Hampurin mediapedagogiikkakeskus.

Projektin välituloksia kuitenkin esitellään opettajien kesken jo joulukuussa Abgedreht-nuorisoelokuvafestivaalien yhteydessä jolloin opettajat vaihtavat myös ajatuksia projektin kulusta. Osallistuville oppilaille ja opettajille järjestetään ennakkonäytös helmikuussa, ja lopullinen julkinen näytös on maalis-huhtikuun aikana.

Elokuvat projisoidaan vuonna 2013 ensi-illassa Hampurin keskustassa julkiseen tilaan eli rakennuksien seinään, kuten kauden 2011/2012 projektissa. Vuonna 2010/2011 Hampurin kaupungin joukkoliikenteen infotaulut olivat mukana projektissa, jolloin valikoituja oppilastöitä näytettiin myös julkisen liikenteen infotauluilla maaliskuusta alkaen kahden viikon ajan.

Projekti on ollut kuulemma innostava niin opettajille kuin oppilaillekin!
Ja nyt monta linkkiä (saksaksi!):


Projektilla on myös kattavat nettisivut, blogi, sekä youtube-kanava josta löytyy useita oppilastöitä. Etenkin oppilastöiden kautta saa käsityksen siitä minkälaisesta estetiikasta Klausin kännykkäelokuvassa on kyse.

Hampurin mediapedagogiikkakeskuksen sivut löytyvät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti